Tässä on nyt treenitauon aikan keskitytty muihin asioihin, kuten esim. itsensä sivistämiseen  Tässä tiivistelmää pentujen ja emän ruokintapäivältä.....

Royal Canin järjesti koirankasvattajille ruokintaan liittyvän teemapäivän Nokian kylpylässä. Onneksi sain järjestettyä töistä vapaata, jotta pääsin kuuntelemaan päivän antia. Päivä oli erittäin mielenkiintoinen ja toi uusia tuulia myös meidän ”kenneliin” eli tulevat pennut (ja emän tiineysaikana) aion ruokki tämän Royal Caninin uuden ohjelman mukaisesti. Tässä lyhyet tiivistelmä muistiinpanojeni pohjalta ko. päivästä.

 

Ensimmäinen luennoitsija oli Teija Salmi-Aalto kennel Edendanes rotuna tanskandoggi. Tämä oli erittäin mielenkintoinen ja asiallinen luento; pidin kovasti !

 

Teija kertoi kasvattaneensa vuodesta –83 alkaen noin 1 pentue / vuosi. Vuonna –85 hän siirtyi täysin kuivamuonalle, jossa matala proteiini ja rasvapitoisuus. Ruuan lisäksi annettiin lisäkalkkia. Tällä ruokinnalla hän totesi tulevan lihaksettomia koiria sekä paljon jalkojen virheasentoja. Proteiinipitoisuus pidettiin alhaalla, koska oli uskomus että näin koirat kasvavat hitaasti (= ei luusto ongelmia). Vuonna 2007 hän siirsi pennut ja emän Royal Caninin ruuille.

 

Hän alkaa syöttää emälle noin viikkoa ennen juoksua RC:n HT 42d ruokaa, joka on siis tiineelle nartulle suunnattu erikoisruoka. Noin 42 vuorokauden kuluttua ruoka vaihdetaan RC:n Giant Baby ruokaan, jota narttu siis syö lopun kantoajasta sekä imetysajan. Maleilla tuo ruoka olisi Maksi Starter  Pennut syövät 3 viikon ikäisistä alkaen 2 x päivässä tätä starter ruokaa. 4 viikon ikäisinä ruokinta on 4 x päivässä . Edellä mainitut ruokinnat tapahtuu siis siten että kaikki pennut syövät samasta isosta kupista ns. samaa ruokaa. 6 viikon iästä eteenpäin ruokinta on yksilöllistä eli jokaiselle pennulle on oma ruoka-annos ja ruokakuppi.

 

5 kuukauden ikäisinä koirat siirretään Giant Puppy ruokaan (malit siis Makxi Junior tai maksi Junior active ruokaan.

 

Tanskandogit siirretään vielä tuosta Puppy ruuasta 7-8 kk ikäisinä Giant Juniori ruokaan. Malit voi siirtää tuohon Junioriruokaan suoraan. Kun pennut siirtyvät emän maidosta kuivaruokaan niin silloin säkin ohjetta tulee noudattaa orjallisesti, jotta pennun paino nousee noin 1.0-1.5 kg / vuorokausi. Teija pitää kirjaa pentujen painosta johon merkitsee iän viikkoina, punnituspäivän, painon ja painon muutoksen. Ennen ruuan arvot olivat 23/12 (rasva /proteiini) fosfori 0.9 kalkki 1.1 ja nyt ruoka on 30/22 fosfori 0.85 kalkkki 1.0 JA RUOKINTA OHJEEN MUKAISESTI !

 

Myös rokotusohjelma Teijalla on erilainen. Hän ei anna pennuille raivotautirokotusta silloin kun hampaat vaihtuvat. Rokotus annetaan joko ennen hampaiden vaihtumista tai niiden vaihtumisen jälkeen, eli joko 14 viikkoisena tai sitten vasta 7-8 kuisena. Muut rokotukset voi antaa normaalisti eli 12 viikon ikäisenä mutta rabiesta ei silloin.

 

Pentujen liikunnasta hän sanoi, että pennut saavat liikkua niin paljon kuin ne haluavat. Asfaltilla lenkkeilyä tulee välttää, koska se on pahaksi nivelille. Vapaana metsässä ja nurmella voi liikkua niin paljon kuin koira jaksaa.

 

Royal Caninilla on tullut uusi tuote ns. startteri sekin. Kyse on purkkiruuasta, jota voi antaa jopa 2 viikon ikäisille pennuille varovasti. Tätä voi käyttää lisäruokana tai ruokana pennuille jos emän maidon tuotanto esim. jostain syystä loppuu.

 

Toinen mielenkiintoinen luennoitsija oli Titi Broman. Hän kertoi tiineen nartun ruokinnasta. Tässä ihan lyhyesti muutamia havaintoja hänen luennostaan:

·        pentujen osalta tulee  huomioida lämpötila 3- 4 viikon ikään asti. Jos pennun lämpötila on liian alhainen (34 astetta) ei pennun ruuansulatus enää toimi. Lämmön on oltava vähintään 37 astetta. Jos pentu on 32 asteinen ei sillä ole enää imemisrefleksiä.

·        Kuivuminen huomioitava. Pentu on 85 % vettä. Pentutilan ilmankosteus on huomioitava, ruokittava säännöllisesti.

·        pennun immuunijärjestelmä on kehittymätön. Tällöin emän ternimaito on ehdottoman tärkeää pennulle. Siitä se saa kaikki vasta-aineensa. Jos joutuu antamaan esim. RC:n maidonvastiketta ei sitä saa lämmittää yli 37 asteen. Ternimaidosta ehdottomasti parasta maitoa on ensimmäisen vuorokauden maito. Jos pennut eivät aktiivisesti ime voi maidontuotanto vähentyä. Tällöin jos paino ei nouse 10 % / vrk tulee lisäksi antaa vastiketta.

·        nartulle juoksuaikana ruokaa jossa on foolihappoa, aminohappoja sekä rasvahappoja.

·        nartulla aika 0-42 vrk:n on tärkeä. Viimeisen 3 viikon aikana tapahtuu tärkein kasvu. Tuolloin 6-7 tiineysviikolla vaihdetaan penturuokaan jossa on enemmän valkuaista ja energiaa, koska sikiöt kasvavat viimeisten kolmen viikon aikana syntymäpainoonsa.

·        narttu ei saa lihoa. Normaali painonnousu on noin 3 %. Viimeisten 3 viikon aikana suurin painonnousu. Tällöin paljon energiaa sisältävä ruoka ja monta pientä annosta päivässä.

 

Kolmantena luennoitsijana oli Osmo Hakosalo joka on mukana koirien geenitutkimusta tekevässä ryhmässä http://www.koirangeenit.fi/index.html

 

Koirien ylipainosta seuraavaa:

-         noin 40 % koirista on ylipainoisia

-         rasvakudos on aktiivi toimija elimistössä ja vaikuttaa elimistön toimintaan

-         ylipaino on tulehdustila. On tutkittu että painon pudotus vähentää tulehduksen välittäjäaineita.

-         Omega 3 lisäys vahvistaa ja lisää kudosten EPA ja DHA pitoisuuksia (tutkija LeBloch)

-         tryptophan ja B vitamiini lisäävät serotoniinin määrää jolloin ruokahalu kasvaa.

-         Painon noustessa sydänkudos muuttuu (laajenee) mutta voi palautua kun laihtuu. Tämä on todettu myös ihmisillä.

 

Luonnonmukaisuudesta seuraavaa:

-         elämä luonnossa ei ole kovin kivaa (kuolema, ruuan saanti ym.)

-         nykyään puhutaan luonnonmukaisesta ruokinnasta eli BARFauksesta. Barf ruokintaa on vaikea tehdä täysin oikein.

-         luonnossa koira ei voi valita mitä se syö. Ihminen voi tarjota koiralleen parempaa kuin luonto. Ihminen itse lopetti aikoinaan BARFaamisen kun keksi tulen.

 

Hiilihydraateista:

-         on väitetty että korkeat HH pitoisuudet vaikuttaisivat verensokeriarvoihin. Onko se haitallista petoeläimille ?? Onko vaikutuksia suolistoon ja vatsan bakteerikantoihin ja siten ylipainoon ?? Ei ole vaikuttavia tutkimustuloksia.

-         Rand, Hewson-Huges. Korkea HH => korkeat insuliini ja veren glugoosipitoisuudet vain hetkellisesti. Palautuminen on nopeaa ruokinnan jälkeen.

-         Kienzle on tutkinut BARFia ja todennut: vaikea saada ruokinta tasapainoon. Tutkituista vain noin 25 % onnistui. Ongelmia oli mineraalien tasapainotuksissa joka näkyi turkki ja iho-ongelmina. Sinkki, vitamin A, kalsium, fosfori ja jodi ongelmat

 

Mielenkiintoista oli luento ns. epigeeneistä, nutrigenomiikasta ja immuunijärjestelmästä. Tässä näistä lyhyesti.

-         Vitamin E ja seleeni parantaa solunmuodostusta.

-         Funktionaaliset ruuat tukevat immuunijärjestelmää. Nutrigenomiikka tai nutrigenetiikka (genomi vai geeni)

-         Osa roturuuista on nutrigenomisia eli vaikuttavat kokonaisuuteen eli genomiin.

-         Turkiseläimillä on tutkittu että metioniini ja cystiini vaiktuttaa suoraan turkkiin.

-         ruokinnalla voidaan luoda mahdollisuus tai luodaan optimiolosuhteet jotta kasvaisi optimiyksilö.

-         epigenetiikan mukaan hankitut ominaisuudet periytyvät. Tätä on tutkittu hiirillä.

 

Päivän lopuksi Titi Broman piti vielä luennon koiran ruokinnasta.

-         vältä koiran lihomista

-         turvaa valkuaisaineet, energia, suojaravinteet =tasapaino

-         nuorilla koirilla 50 % suoleen saapuvasta kalsiumista IMEYTYY sen määrästä riippumatta. Pentu ei voi suojautua liialliselta kalsiumin saannilta ennekuin 6-8 kk ikäisenä. KALKKI POISTUU VAIN AIKUISELLA KOIRALLA ELIMISTÖSTÄ.

-         Lihaskudoksen ylläpito vaatii energiaa, rasvakudoksen ylläpito ei vaadi .

-         valkuaisentarve on pennulla suuri.

-         kasvuajan jälkeen ei voi  enää vaikuttaa. Laatu ja sulavuus maksaa.

-         autoimmuunisairauksiin suositellaan mahdollisimman puhdasta lohiöljyä.

-         eläinlääkärit eivät ole välttämättä parhaita ravitsemusneuvojia. Normaali eläinlääkärikoulutuksessa puhutaan eläinten ruokinnasta noin 6 tuntia !

-         allergia ei periydy, mutta alttius allergiaan periytyy.

-         koiran vedentarve on noin 50-60 ml/elopianokilo/vrk. Rasitus lisää sitä jopa 150/200 ml:n/kg/vrk. Myös pakkanen lisää vedentarvetta.

-         liika energia + liika kalkki => kasvuhäiriöt

-         valkuaisaineilla ei voida aiheuttaa kasvuhäiriöitä.

-         liika kalkki aiheuttaa nivelten liikakasvua

-         halu syödä => ylipaino => liika kasvu => luustohäiriöt

-         energian määrä määrittää ruuan määrän

-         antioksidantit varmistaa  immuunivasteen kehittymisen

-         Omega 3 (EPA ja DHA) auttaa tulehduksiin. Rasvaisten kalojen öljy on parasta.

-         Päivittäinen ruoka-annos tulisi jakaa kahteen ruokinta kertaan. Tällöin annos  imeytyy ja sulaa hyvin. Syödessään koira ei saisi ahmia koska silloin se nielee ruuan mukana paljon ilmaa.

 

 

 

Hän kertoi Waltham symposiumin kuulumisia. Tässä lyhyesti tiivistelmää hänen luennostaan.