Viime aikoina on käyttölinjaisilla maleilla todettu paljon selkärangassa muutoksia. Kyse on usein spondyloosista. Tämä on aiheuttanut aikamoista kuohuntaa; osa on sitä mieltä että kyse on vakavasta perinnöllisestä sairaudesta, toisten mielestä on kyse vain normaalista vanhan koiran selkäviasta joka ei aiheuta mitään toimenpiteitä. Osa kasvattajista ottaa asian vakavasti, toisten mielestä Pevisat ja muut on turhia, kyllä luonto karsii sairaat pois jalostuksesta (= lopetetaan liian sairaina). En ota kantaa kenenkään kasvattajan tai harrastajan lausuntoihin sinällään, jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Harrastajat, jotka niitä käyttökoiria tarvitsevat, ovat avainasemassa tässäkin asiassa. Kannattaako ostaa esim. matadoruroksen jälkeläistä jos sen jäkeläisillä on normaalia enemmän selkäsairauksia…. Kasvattajat, jotka käyttävät sairaita tai selkä kuvaamattomia koiria jalostukseen, saavatko he pennut kaupaksi… Pallo on harrastajilla !

Käyttömalikasvattajat ovat viime vuosina jakautuneet enemmän tai vähemmän kahtia. Osa on niitä, jotka käyttävät vain tarveeksi todettuja ja kuvattuja koiria, eivät käytä matadoriuroksia, osa jopa käy ulkomailla astuttamassa narttunsa. Myöskään vanhempien käyttötuloksilla ei tunnu aina olevan mitään virkaa. Nytkin, selkätilanteen ollessa hyvin tiedossa, on Käyttöbelgi.infon pentulistalla seitsemän koiraa joilla ei ole selkälausuntoa. Välinpitämättömyydestä kertoo karua kieltään kaksi astutettua yhdistelmää, joissa molemmilta vanhemmilta puuttuu selkälausunto. Silti, eiköhän nämäkin malinoispennelit kaupaksi mene.......
 
Toisaalta, niin kauan kuin nämä selkälausunnot eivät ole virallisia, on lausunnon oikeellisuus vain ilmoittajan rehellisyydestä kiinni. Siis voin hyvin ilmoittaa Käyttöbelgin ylläpidolle että juu, koirani selkä on kuvattu ja se on terve. Ja jos selkä on kuvattu joskus 2 vuotiaana, se ei todellakaan tarkoita sitä, että selkä olisi terve myös 5-6 vuotiaana. Siksi jalostukseen käytettävät koirat olisikin hyvä kuvata useampaan kertaan. Ei nyt sentään vuosittain, mutta esim. 2, 4 ja 6 vuotiaina, silloin nähtäisiin että selkä varmasti on terve !

Oman ongelmansa asiaan aiheuttaa tietenkin se, että vanhalla koiralla voi hyvinkin olla selässään ns. normaaleja iän tuomia muutoksia ! Luulen että aika monella vuosien suojelukoirauran tehneillä koirilla sieltä voi muutoksia löytyä. Tosin, oman koirani kolmeen kertaan kuvauttaneena voin todeta, selkä on kahdeksan suojelukoiraharrasteisen vuoden jälkeen edelleen terve. Jos haluamme että VAIN täysin terveitä koiria voi käyttää jalostukseen pelkään että meiltä oikeasti loppuu koirat joita käyttää, tai sitten täytyy käyttää ulkomaalaisia uroksia, joita ei siis tarvitse tutkia mitenkään ! Olisiko se sitten parempi….
 
Kuitenkin ELL Eskelinen Apexista on todennut ”Spondyloosilla tarkoitetaan selkänikamien kasvamista yhteen, kun nikamien välille muodostuu luiset sillat. Tavallisimmin kyseessä on isoilla koiraroduilla yleisesti tavattava tila, joka yleensä on täysin oireeton. Kipua voi tosin esiintyä silloin, kun luusillat ovat vasta kasvamassa yhteen. Nikamien silloittumisen syynä lienee se, että nikamien välisiin nivelsiteisiin kohdistuu liian suuri rasitus, jolloin luupiikkimuodostus ja luusilloitus alkaa. Nikamien silloittuminen yhteen voi myös olla seurausta useista selkärangan sairauksista, kuten nikamien yliliikkuvuus, nikamien kehityshäiriöt ja bakteeritulehdukset.” 
 
Tarvitaan siis joku luotettava taho joka lausuu kaikki malien selkäkuvat, jotta kaikilla on sama asteikko ja lausuja. Kennelliiton en haluaisi olevan se selkäkuvat lausuva taho kahdestakaan syystä. Ensinnäkin lausunnoille tulisi varmasti joku varsin kallis lausuntomaksu ja toisekseen, en ole kovin vakuuttunut SKL:n lonkka/kyynärkuvien lausunnoistakaan. Joskus tuntuu että ne menee ihan lottoamisen kautta.
 
Nopeasti saataisiin varmaan käyttömaleille ns. oma selkälausuntomenettely jos otettaisiin mallia esim. Suomen Bokseriyhdistykseltä. Siellä selkäkuvien lausumiseen suositellaan käytettävän ensisijaisesti Anu Saikku-Bäckströmiä. Kuvat voi myös lähettää lausuttavaksi Kai Skutnabbille, jolloin ausunnon hinta on 25 euroa. Boksereilla on tutkittu näitä selkiä jo usean vuoden ajan. Sieltä voi si hyvin kopioida maleillekin oman luokituksen selkävikoihin ohjaamaan jalostusta. Spondyloosista lisää voi lukea mm. SKL.n sivuilta http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusjakasvatus/artikkelit/spondyloosi.htm
 
Taulukko spondyloosimuutoksiin löytyy myös SKL:n sivuilta
 
ARVOSTELUASTEIKKO
 
Luokitus Kuvaus
 
Arvosteluasteikko
Luokitus           Kuvaus
SP0                   Todetaan < 3 mm piikkejä korkeintaan 1-2 nikamavälissä tai
puhdas             > 3 mm piikki yhdessä nikamavälissä.
 
SP1                   Todetaan < 3 mm piikkejä 3-4 nikamavälissä tai
lievä                 > 3 mm piikkejä 2-3 nikamavälissä tai saarekemuodostumaa 1-2 nikamavälissä.
 
SP2                   Todetaan silloittuma (täysi tai vajaa) 1-2 nikamavälissä tai
selkeä              suuria saarekkeita 2-3 nikamavälissä.
 
SP3                   Todetaan silloittumia ja/tai suuria saarekkeita 3 tai useammassa nikamavälissä.
keskivaikea             
 
SP4                  Todetaan useita voimakkaasti yhteenkasvaneita nikamia, jotka
vaikea              jäykistävät selkärankaa.
 
Lausunnossa otetaan huomioon kaikki rintanikamat (1-13) sekä lannenikamat (1-7), mutta silloittuma viimeisen lannenikaman ja ristinikaman välissä (L7-S1) katsotaan painoarvoltaan vähäisemmäksi spondyloosilausunnossa, koska ko. alueen silloittuma saattaa johtua muistakin syistä kuin perinnöllisestä spondyloosista. L7-S1 alueen silloittumaa ei siten lasketa mukaan em. silloittumien lukumääriin, mutta jos koiralla on L7-S1 silloittuma, ei se kuitenkaan voi saada SP0 lausuntoa.
 
Tätä asteikkoa noudatetaan koiran 5 ikävuoteen saakka. Tämän jälkeen arvostelussa otettaan huomioon koiran ikä siten, että 5-7 vuotiaalla koiralla jätetään huomioimatta yksi silloittuma ja 8- vuotiaalla tai vanhemmalla koiralla jätetään huomioimatta kaksi silloittumaa. Kuitenkin jos vanhallakin koiralla on silloittumaa, ei se voi saada SP0 lausuntoa.
 
 
Meillä kotona on melkein kaikki koirat selkäkuvattuja. Hilun selkää ei ole kuvattu vielä, mutta sekin tullaan kuvaamaan. Pauli on kuvattu kolme kertaa, viimeksi elokuussa 2010 kun Pauli oli jo 9 vuotias. Tuolloinkin selkä terve, ei spondyloosimuutoksia. Olli on kuvattu nuorena lonkkakuvien yhteydessä terveeksi. Topi ja Tiku on kuvattu lonkkakuvien yhteydessä terveeksi. Myös vanha holskuneitimme kuvattiin lonkkakuvien yhteydessä ja silloin havaittiin silloittumaa kahdessa selkänikamassa. Tästä syystä koiraa ei sitten käytettykään jalostukseen. Tuo silloittuma ei ole koskaan haitannut harrastamista (agility) tai muutenkaan oireillut. Holsku on kuitenkin kohta jo 8 vuotias.
 
Lisätietoa asian tiimoilta toivoisin ja varsinkin sellaista rehellistä ja faktoihin perustuvaa. Se, että osa kasvattajista torpedoi toisten työtä väittämällä että selkälausunnoilla ei ole merkitystä on karhun palvelus koko malikannalle. Jo nuorena todettu vakava selkäsairaus on koitunut jo muutamien malien kohtaloksi. Toivon todella, että tämä ongelma ei räjähtäisi käsiin !! Keskustelu jatkukoon eri foorumeissa. Minä tuon kantani julki täällä omilla sivuillani ja omalla nimelläni. En osallistu ns. kasvattajien keskuteluun Facebookissa tai Käyttöbelgi.infossa koska en katso olevani ns. KASVATTAJA. Viimeaikaisten epäonnistumisten ja kohtalon oikkujen vuoksi kun koko malinoiskasvatus on jälleen vaakalaudalla….. Saattaa olla että seuraavat Jusard´s kennelnimen alle syntyvät pennut ovatkin ihan eri rotua ;D