Aletaan nyt siitä "vääränrotuisesta", siis ei meidän mielestä vääränrotuisesta mutta tiedän että moni muu niin ajattelee. Ja aavistan senkin, että moni pyörittelee päätään tälle uudelle  holskuneitokaiselle. No, siinähän pyörittelevät   Meillä siis koiralauma kasvoi taas yhdellä nelijalkaisella, HOLLANNINPAIMENKOIRA NARTULLA   Joo,  olen useasti itsekin sanonut, että lyhytkarvaholskut ei ole mitään niitä "penaalin terävimpiä kyniä". Kokemukseni perustuu vuosien seurantaan holskuleireillä ja kentillä. Edelleen olen sitä mieltä, että karkkareissa on eniten potkua, mutta karkkari ei vaan oo se meidän juttu ! Holskua meille ei enää pitänyt tulla; Mimmi on se meidän holsku nro 1 ja sillä hyvä. Tänään kuitenkin uusi raitapaita tuli ja jäi. Jaa miksi ? Ja oliko asia nyt loppuun asti mietitty ??

Tämä tarina alkoi pari viikkoa sitten koiraporukan pikkujouluviikonlopusta. Tiesin että ystäväni Tiina tuo mukanaan kaksi kasvattiaan, mutta asia ei heilauttanut sen kummemmin. Onhan pentuja ihan kiva aina nähdä mutta pentukuumetta ei todellakaan ollut !! Siinä pikkujoulujuhlinnan ohessa Kepon kanssa näitä penneleitä ulkoilutettiin ja leikitettiin. Meihin teki erittäin suuren vaikutuksen tämän nartun (Aavan) ylenpalttinen sosiaalisuus, reippaus ja varmuus. Meteli ja meno nimittäin oli aikamoista, mutta siinä ne kirput vaan paineli menemään. Tai kun eivät mennä viipottaneet pitkin poikin niin sitten Aava istui meidän sylissä. Kaksi päivää pentuja näpelöitiin ja sitten oli kotiinlähtö. Ja pentu ei siis lähtenyt mukaan !!

Kotona sitten Kepo alkoi puhumaan että hän haluaa Aavan meille omaksi koirakseen. Ajattelin että kuhan nyt leikillään heittelee moisia mietteitä, mutta kun se höpinä vain jatkui niin olihan se otettava vakavasti. Asiaa tiedusteltuani Kepo sanoi että juu, hän haluaa raitapaidan meille ja ottaa siitä vastuun. No OKKE, sopii mulle, jos Kepo sen haluaa niin kyllä se siinä sivussa menee. Ilmoitin asiasta Tiinalle ja heti päästiin asiasta yhteisymmärrykseen  Ollaanhan me Tiinan kanssa oltu ystäviä jo viisi tai kuusi vuotta !! Ja lopulta tänään (4.12) pikku Aava sitten tuli meille. Ja voi sitä Kepon onnea; siellä se siivosi pikku lätäköitä lattialta ja pusutteli ja makaili pitkin lattioita Aavan kanssa. Selkeästi oli tilaus Arin kainalossa tällaiselle pikku koiruudelle. Ja ei tuottanut pettymystä myöskään Aavan luonne !! Todella reippaasti käyttäytyi meillä; ei pelännyt pätkääkään meidän koiria, päinvastin hyvin meni katsomaan niin Ollia kuin Pauliakin. Ruokahalu on todella hyvä, kuten holskuilla kuuluu ollakin ! Ei piippaa tai vingu, hermot tuntuu olevan hyvät. Saalisviettiäkin tuntuu olevan ihan kivasti ja toivottavasti sitä taisteluhaluakin on  normi lyhytkarvaa enemmän ! No, se selviää muutaman päivän kuluessa !

Tulevaisuuden suunnitelmat Aavan suhteen on jo lyöty lukkoon.... Koska meidän vanha raitapaita on  suht iäkäs, niin toki tilaa on uudelle agiliitelijälle. Jos Janita haluaa ja jaksaa, niin hän saa tehdä Aavasta itselleen uuden agikoiran jonka kanssa sitten pääsisi mahdollisesti jo tavoitteellisesti kisaamaankin. Itse olen saanut seurata sivusta kun Hilun supertaitava agiohjaaja Kim treenaa omia pikkupentujaan ja meinaan "varastaa" Kimiltä kaikki mahdolliset vinkit ja tehdä siinä sivussa Aavasta agitykkiä ! Jos ominaisuuksia löytyy voidaan toki suunnata pk-puolellekin mutta se ei ole Aavan päätavoite.Tulevaisuus näyttää miten suunnitelmat toteutuu....

No mitäs sitten kuuluu malinoiseille ?? Joo, rotu ei ole vaihtumassa, edelleen malit on ne mun "työkoneet"  Tässä nyt vaan on ollut kaikenlaista näissä "IPO ja malipiireissä"  Maalimiestilanne on ollut hieman haastava ja muutenkin treenimotivaatio montussa. Toivottavasti keväällä asiat selviävät ja saadaan tavoitteet asetettua ja sitoutettua treeniporukkakin niihin. Mä kun olen aika fanaattinen treenaamaan, mä en osaa tehdä sillein puolivaloilla vaan sitten kun tehdään niin tehdään tosissaan. Tavoitteet asetetaan ja niiden eteen tehdään lujasti töitä ! Ensi kausi sitten näyttää mitä tapahtuu... Tavoitteet on asetettu ja ne on seuraavat: Topille heti keväällä BH tulos ja syksyllä mahdollisesti kokeillaan IPO ykköstä. Tikun tavoitteet on syksyn rotumestiksissä. Ja Hilun tavoitteet agipuolella määrittelee sitten Kim ja niiden mukaan mennään.

Mikä on Ollin kohtalo ?? Edelleen on ne pennut keväällä mielessä, mutta kuten ehkä olette huomanneet niin Käyttöbelgi.infossa on malien pentulistalla tällä hetkellä ensi kevääksi suunnitteilla 7-8 pentuetta ! 2011 loppuvuodestakin on pentueita tullut / tulossa 9 pentuetta.... Löytyykö kaikille käyttömaleille HYVÄT kodit ? Jääkö niitä kasvattajille käsiin ? Toisaalta narttuja voi jäädä tyhjiksi tai pentueet voivat olla suht pieniä. Paljon riippuu siis muista kenneleistä mitä tapahtuu. Itselleni Ollin pennutus ei ole mikään pakkomielle, pääasia olisi että kaikki pennut saavat hyvät kodit. Tällä hetkellä Ollin pennuista on alustavia varauksia noin 3-4. Se on ihan hyvä se, ja astutuksen lähestyessä voi kyselyjä toki tulla lisääkin.  Tämäkin asia selviää sitten aikanaan ....

Sitten sohaisen vielä muurahaispesään ja aiheeseen josta ei saa puhua, kertoa, keskustella julkisesti. Aihe on malinoisseissa ilmi tulleet selkäviat eli tarkemmin spondyloosidiagnoosit. Tästä aiheesta aloitti varsin kunniakkaan ja hyödyllisen keskustelun yksi kasvattaja, mutta hänet pakotettiin lopettamaan asian puiminen. Tämä on todella ikävää, että aiheesta "ei saa keskustella". Spondyloosin vuoksi kun on viime aikoina jouduttu lopettamaan nuoriakin koiria. Spondyloosi kun pahimillaan lopettaa koiran harrasteuran jo nuorena ja sen on todettu myös periytyvän, toki spondari voi olla myös traumaperäinen....  Yleensä maleilta kuvataan myös selkä lonkka - ja kyynärkuvien yhteydessä, ainakin suojelua harrastavilta tai jalostukseen käytettäviltä koirilta selkä kuvataan. Se, annetaanko tulosta julkisuuteen on sitten koiran omistajien vastuulla. Ja jokaisen kasvattajan omalla vastuulla on se, käyttääkö koiraa, jonka selkää ei ole kuvattu tai käyttääkö koiraa jonka epäillään periyttävän spondaria, jalostukseen. En sen kummemmin mainitse koiraa tai  koiria joilla tämä spondyloosi olisi. En mainitse myöskään niitä koiria, joiden jälkeläisillä spondyloosia on havaittu. Sen vain sanon, että ne ketkä asiasta kiinnostuivat, voivat asiaa tutkia aika kattavasti jo Käyttöbelgi.infon tietokannasta. Siellä lukee kyllä maininta jos koiralla on jotain mainintoja selkälausunnossaan. Sieltä myös voi tutkia jalostukseen käytettyjen koirien jälkeläisten terveystuloksia ja tehdä omat johtopäätöksensä. Esim. Ollin jälkeläiset löytyy ja siellä on LR ja siinä jos on OK on terve mutta jos siinä on ! niin ko. koiralla on jotain mainintoja selkälausunnossa. Nyt vain sinne asiaa tutkiskelemaan  

Tämän spondari asian lisäksi on mielenkiintoista tutkia malien sukutauluja ja sitä, kuinka läheistä sukua kaikki kohta tuppaa olemaan. Tai kuinka koko ajan käytetään samoja koiria jalostukseen..... No, enpä sano asioista enempää. Tämäkin sohaisu voi olla "kuolin isku" meikäläiselle.